dinsdag 1 maart 2016

Vluchtelingencrisis schaadt economie

De vluchtelingencrisis heeft een schadelijk effect voor de Europese economie. De milde aanpak van bondskanselier Angela Merkel is naïef en onhoudbaar.

Dat zegt Hans-Werner Sinn, vooraanstaand Duits econoom, in een interview met het FD. 'De economische impact is zowel op korte als op lange termijn onvermijdelijk negatief. Zelfs als ze voldoen aan de verwachting en net als eerdere migranten na gemiddeld zes jaar aan het werk gaan.'
Sinn is scheidend directeur van de Duitse denktank Ifo en in die hoedanigheid een belangrijke opiniemaker bij onze oosterburen. Hij was ook steeds kritisch op de aanpak van de eurocrisis.

Slecht geschoold

Hij verwerpt de gedachte dat de stroom asielzoekers uiteindelijk goed is voor de Duitse economie vanwege de vergrijzing en de mogelijke krapte op de arbeidsmarkt. Volgens Sinn heeft Duitsland wel arbeidsmigranten nodig, maar niet slecht geschoolde Syriërs en Irakezen.
'Door de bank genomen zullen ze minder dan gemiddeld verdienen, en in een sociaaldemocratie als de Duitse is het gevolg daarvan dat ze netto-ontvangers blijven. De Duitse welkomstpolitiek is alleen op humanitaire gronden te rechtvaardigen.'

Ongecontroleerd

Sinn stelt dat de aanpak van Merkel leidt tot een ‘ongecontroleerde instroom’ van vluchtelingen. Hij kwalificeert haar beleid als ‘naïef’ en ‘onhoudbaar’.
De spanningen in Europa nemen de afgelopen weken alleen maar verder toe. Hongarije en Oostenrijk sluiten hun grenzen steeds verder om de stroom vluchtelingen in te dammen. Premier Mark Rutte, momenteel EU-voorzitter, slaagt er maar niet in de problemen onder controle te krijgen.

Bron: DFT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten