donderdag 19 mei 2016

Maak protest in uw evaluatie!

Binnenkort zal de gemeente alle inwoners van Loon op Zand vragen mee te doen aan een evaluatie over de noodopvang van asielzoekers in Droomgaard. Hoewel de gemeente deze opvang als een succes probeert af te schilderen, hebben er in de korte periode van opvang maar liefst 51 incidenten voorgedaan, waaronder vechtpartijen, intimidaties en diefstal.    

Bovendien heeft het er alle schijn van dat een positieve uitslag zal worden aangewend, om wederom zonder enige vorm van inspraak asielzoekers in de gemeente te huisvesten. Dit is immers al overeen gekomen in de plannen van de commissaris van de koning, om een verplicht quotum aan asielzoekers aan iedere gemeente op te leggen. Het besluit is dus feitelijk allang genomen en deze evaluatie - mits de uitkomst positief is - zal dan ook als 'democratisch' fineer gebruikt worden om dit schandalige beleid goed te praten. 

Houdt u hier dus rekening mee als u uw evaluatie papieren invult. Zorg dat u ook via deze weg uw onvrede en afgunst over de gang van zaken rond de asielopvang in Droomgaard laat horen, om dit in de toekomst te voorkomen!      

Hart van Brabant presenteert plan van aanpak verhoogde vluchtelingstroom Namens de zeven gemeenten in de regio Hart van Brabant (Dongen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk) presenteerde coördinerend burgemeester Hans Janssen op 17 mei het gezamenlijke concept plan van aanpak voor de opvang van vluchtelingen en de huisvesting van vergunninghouders. Speerpunt hierin is het samen ruimhartig invulling geven aan de opvangopgave. Het plan van aanpak geeft inzicht in hoe en wanneer de betrokken gemeenten de ongeveer 2.100 benodigde opvangplekken verwachten te kunnen realiseren. Ook geeft het antwoord op de manier waarop de huisvesting van de extra vergunninghouders in de diverse gemeenten wordt geregeld. 

Opdracht provincie 

Eind maart presenteerde commissaris van de Koning, de heer Van de Donk, een plan om het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers in de provincie Noord-Brabant op te lossen. In dit plan kregen de diverse regio's binnen de provincie de taak om voor half mei een plan van aanpak op te stellen. De zeven regiogemeenten in Hart van Brabant hebben hier samen de afgelopen maanden op een constructieve wijze invulling aan gegeven. 

Noodopvang en reguliere opvang 

Bij de opvang van asielzoekers wordt onderscheid gemaakt in noodopvang voor de korte en middellange termijn en reguliere opvang in een asielzoekerscentrum voor langere termijn. Binnen de regio Hart van Brabant bieden de gemeenten Goirle en Waalwijk het komende jaar noodopvang voor de korte termijn (1 jaar, elk 400 plaatsen). In de gemeente Oisterwijk wordt een uitbreiding van het bestaande asielzoekerscentrum gerealiseerd (150 extra opvangplaatsen). De gemeente Hilvarenbeek en de gemeente Tilburg realiseren voor de langere termijn ieder een nieuw asielzoekerscentrum met elk 600 opvangplaatsen. Huisvesting vergunninghouders Daarnaast zetten verschillende gemeenten zich in om mensen met verblijfvergunning permanente huisvesting te bieden. In totaal gaat het om 960 tot 980 vergunninghouders. Zo wordt het zogeheten gemeentelijk versnellingsarrangement (100 extra plaatsen) ingezet door de gemeente Dongen. Dat betekent dat zij tijdelijk extra huisvestingsruimte realiseren voor vergunninghouders die in andere gemeenten nog niet direct een woonruimte kunnen krijgen. De gemeente Tilburg realiseert bovendien nog zo'n 60 opvangplaatsen, verspreid over meerdere locaties in de stad, voor de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV-ers). Ook over de huisvesting van vergunninghouders zijn in het plan van aanpak voor de komende jaren sluitende afspraken gemaakt. 

Vervolgproces 

Tussen 17 en 24 mei buigen de zeven gemeenteraden zich over het concept plan van aanpak van de regio Hart van Brabant. Hun eventuele wensen en bedenkingen worden meegenomen in het definitieve plan van aanpak, dat op 25 mei door de wethouders volkshuisvesting en de burgemeesters wordt aangeboden aan de commissaris van de Koning. Vanaf 25 mei werken de betrokken gemeenten samen met grond- en gebouweigenaren, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en in samenspraak met omwonenden en maatschappelijke organisaties de verschillende deelplannen verder uit. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Danielle Grijzen, woordvoerder namens coördinerend burgemeester Hans Janssen, telefoonnummer 06-45150162 of e-mailadres danielle.grijzen@oisterwijk.nl

Evaluatie opvang LoZ


Loon op Zand gaat opvang vluchtelingen evalueren Namens de zeven gemeenten in de regio Hart van Brabant (Dongen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk) presenteerde coördinerend burgemeester Hans Janssen het gezamenlijke concept plan van aanpak voor de opvang van vluchtelingen en de huisvesting van vergunninghouders. Speerpunt hierin is het samen invulling geven aan de opvangopgave. Gemeente Loon op Zand heeft van de regio ruimte gekregen om de recente noodopvang op vakantiepark Droomgaard eerst te evalueren. Raadplegen van de samenleving Gemeente Loon op Zand heeft in de eerste 3 maanden van dit jaar een noodopvang gehad op vakantiepark Droomgaard. 

Met de samenleving was afgesproken dat we de noodopvang eerst evalueren voordat we een eventuele vervolgvraag in behandeling nemen. Gemeente Loon op Zand wacht daarom de uitkomst van de evaluatie af voordat de gemeente een nieuwe vorm van (nood)opvang kan overwegen. De evaluatie bestaat uit een digitale vragenlijst die verspreid wordt onder alle inwoners van 18 jaar en ouder. Daarnaast worden er gesprekken gevoerd met maatschappelijke partners in het veld. Dit vindt plaats in week 22 en week 23 (30 mei t/m 12 juni). Alle inwoners van 18 jaar en ouder uit gemeente Loon op Zand krijgen vooraf een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek. Via een digitale vragenlijst kan iedereen zijn of haar eigen ervaring delen. Voor mensen die niet digitaal zijn, is er ondersteuning beschikbaar vanuit de KBO en de KDC bij het invullen van de vragenlijst. Naar verwachting zijn de resultaten begin juli beschikbaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten