vrijdag 15 januari 2016

Snel meer asielzoekers naar West-Brabant

BERGEN OP ZOOM - Niet alleen Roosendaal heeft deze week het verzoek gekregen om snel enkele honderden asielzoekers op te vangen. Het COA verzocht ook Bergen op Zoom, Oosterhout en Waalwijk onderdak te bieden aan tweehonderd tot vierhonderd vluchtelingen per gemeente. Het gaat om opvang voor minimaal één jaar. 

Oosterhout
 
Oosterhout heeft nu al gezegd daaraan niet mee te werken: de gemeente vindt dat ze al genoeg doet aan asielopvang. Eerder deze week werd duidelijk dat vanaf april zeventig minderjarige asielzoekers onderdak krijgen in de vroegere school 't Zandoogje. "Maar daarnaast zijn we ook al op zoek naar een locatie voor driehonderd vluchtelingen, voor drie jaar", zegt een woordvoerster. "Daar laat Oosterhout het bij."

Roosendaal
 
Roosendaal, dat eerder twee keer een sporthal vrijmaakte voor noodopvang, wil wél aan het nieuw verzoek voldoen. Burgemeester Jacques Niederer zei gisteren in deze krant snel een of twee grote gebouwen te willen vinden om voor sobere opvang te kunnen zorgen.

Bergen op Zoom

Het gemeentebestuur van Bergen op Zoom is er nog niet uit, meldt een woordvoerder. "Eerst beslist het college van B en W, daarna moet blijken of er politiek draagvlak is. Dan is de gemeenteraad aan zet." Bergen op Zoom heeft net als Roosendaal geen asielzoekerscentrum, maar bood eveneens tweemaal noodopvang in een sporthal.

Waalwijk
 

De gemeente Waalwijk bevestigt dat er vanuit de veiligheidsregio Midden-en West-Brabant zo’n dergelijk verzoek is gekomen. In februari gaat ze in gesprek met het COA. Wethouder Hans Brekelmans benadrukt dat er nog geen besluit is genomen.

West-Brabant

West-Brabant heeft asielzoekerscentra in Gilze (1.200 mensen) en Breda (in de voormalige Koepelgevangenis, 400 personen). In een aantal andere plaatsen is wel gesproken over vluchtelingenopvang, maar ging die vooralsnog niet door.

Het hevigst ging het eraan toe in Steenbergen, met protestmarsen en schreeuwdebat, waarna de gemeenteraad besloot geen asielzoekerscentrum toe te laten. Maar ook de gemeenteraden van Zundert en Halderberge wezen de komst van een azc af.

Andere gemeenten, zoals Moerdijk en Rucphen, beweren niet over geschikte locaties te beschikken.

Bron: BN de Stem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten