dinsdag 22 december 2015

Burgemeester gemeente Loon op Zand weet niet of er al vluchtelingen zijn in Vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel

Terwijl enerzijds gezegd wordt dat de inloopavond over de komst van vluchtelingen goed is verlopen, zeggen bezorgde burgers iets anders.

Veel onduidelijkheid tijdens de inloopavond

 Gemeente Loon op Zand heeft ingestemd met de noodopvang omdat „de nood op dit moment heel hoog is”. Vooral de onduidelijkheid en onzekerheid geeft veel frustratie.In vakantiepark Droomgaard komen „in de week voor de kerstdagen” twaalfhonderd asielzoekers in een tijdelijke noodopvang wonen. „Maar het ís de week voor Kerst. Zijn ze er al?” vraagt een mevrouw aan een politieagent. Hier kan hij geen antwoord op geven. Hij weet het niet zeker. De vluchtelingen komen „waarschijnlijk” de avond voor kerstavond, zegt burgemeester Wim Luijendijk van gemeente Loon op Zand (waartoe Kaatsheuvel behoort).

Terwijl de sfeer tijdens de bijeenkomst steeds grimmiger wordt, blijft de burgemeester zeggen dat er wordt ingegrepen als het misgaat. „In principe” blijven deze mensen tot april, zegt hij steeds. „Dit contract loopt tot 1 april.” Met deze antwoorden wordt het er in de zaal niet rustiger op, zelf weet hij ook niet hoe het straks precies zal gaan.

Tegengestelde antwoorden

 Volgens een inwoonster deed de burgemeester keiharde toezeggingen dat er een bij verlenging en nieuwe aanvraag voor opvang inspraak zou zijn voor de burger. Op de site van de gemeente staan echter andere antwoorden. Zie onder.

Screen 1222 inspraak01 Screen 1222 inspraak02

 Sinds een jaar of tien wonen in Droomgaard ook 800 – voornamelijk Poolse – arbeidsmigranten. Een boze inwoner geeft bij de politiewoordvoerder Van Hooijdonk aan: „U kunt wel zeggen dat u het aankunt, maar we hebben ook last van die Polen. Daar lukt het jullie ook niet.”

Willem van Hooijdonk: „Onder Poolse mensen wordt veel gedronken. Deze mensen drinken misschien minder. Je kunt vluchtelingen en Poolse arbeidsmigranten niet met elkaar vergelijken.” De inwoonster benadrukt vooral dat ze niet tégen vluchtelingen is, maar dat ze denkt dat de situatie niet goed wordt overzien. Vooral de grote culturele verschillen en het feit dat deze mensen getraumatiseerd kunnen zijn, baart haar zorgen. Het antwoord van de burgemeester: In het hoogseizoen zitten er ook veel mensen waar je verder geen last van hebt. Een dooddoener als antwoord voor deze vrouw.

Bron: Loon op Zand nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten